Menu Close

Sinua tarkkaillaan

 

Tosi-tv-ohjelmien lisääntyessä ihmiset ympäri maailmaa ovat tulleet vakuuttuneiksi siitä, että he ovat jatkuvan tarkkailun alaisina The Truman Show-elokuvan tavoin.

Yhä useammat psykiatrit ovat uhkaavissa määrin nimittäneet asiakkaidensa diagnoosiksi niinkutsutun “Truman Show-vainoharhan.” Nimike on lähtöisin Jim Carreyn tähdittämästä, vuonna 1998 ilmestyneestä elokuvasta, jossa mies elää keinotekoisessa maailmassa, eikä tiedä elämänsä pohjautuvan suurimman tosi-tv-sarjan päätähden rooliin.

Nämä hätkähdyttävät tapaukset koettelevat potilaita, jotka kehittelevät vainoharhaisia kuvitelmia siitä, kuinka heitä jatkuvasti kuvataan ja heidän kokemansa todellisuus ei ole aito.

Harhaluuloisten ihmisten ystävät ja perheenjäsenet ovat näyttelijöitä. TV:ssä esitetyt uutiset sekä ohjelmat ovat keksittyjä ja tarkoituksellisesti luotu kontrolloimaan mieltä. Päivien tapahtumaketjut ovat ennaltapäätettyjä ja asioita tapahtuu ainoastaan lavastetusti muiden viihdytykseksi. Seuraukset tällaisista paranoidisista ajatuksista voivat paisua todella häiritseviksi, tai jopa väkivaltaisiksi.

Toisinaan tällaisilla kuvitelmilla on hauska leikitellä, mutta ihmisen mieli voi petollisesti käydä myös itseään vastaan. Monet kuitenkin ovat vakuuttuneita kontrolloinnin ja tirkistelyn alaisuudestaan, toiset taas vain nauravat väitteille. Toisaalta taas on helppoa huomata olevansa ainakin jonkinlaisen tarkkailun kohteena, kun nettiä selaillessa Gmail tai Facebook tyrkyttää mainosta aiheesta, josta juuri kävi lukemassa. Yksi tapa välttää tällainen, on poistaa evästeet mahdollisimman usein, ja sivustoilla käydessä on syytä muistaa aina käyttää salanimeä.

Tarkkaillaanko sinua?

2 Comments

  1. doni

    Helsingin keskustan alueella on arviolta 3000 yksityistä valvontakameraa ja siihen kun laitetaan päälle vielä julkishallinon kamerat, niin eipä juuri katvealueita jää. Suomessa on muutenkin Euroopan toiseksi suurin valvontakameraverkosto heti Brittien jälkeen, joten siihen ei paljon “Truman Show” -vainoharhaa tarvita, että tuntee itsensä tarkkailluksi.

    Ei liene kun ajan kysymys, kun jollain “tarpeella” annetaan viranomaisille lupa käyttää jo varsin pitkälle jalostunutta kasvojentunnistekniikka ja yhdisttää se suomalaiseen, erittäin kattavaan henkilötietorekisteriin. Enintään 100 vuotta, niin uudet sukupolvet joutuvat tsekkaamaan sanakirjasta mitä tarkoittaa yksityisyys tai anonymiteetti.

  2. Prisoner

    Truman Show on muuten täppösen täynnä vapaamuurari-symboliikkaa ja onhan koko tarina vertauskuvallinen kertomus valaistumisesta. Erittäin huikea tuotos kertakaikkiaan! En nyt tiedä miten paljon tuo “minua tarkkaillaan teema” edes elokuvaan oikeasti liittyy…

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.