Menu Close

Viimeiset naurut – maailmanloppu taas kerran?

Vuoden 2012 joulukuun 21. päivä on vain vajaan kahden vuoden päässä. Aikaa on vähän, jos on uskomista siihen, että maailmanloppu koittaa silloin – vihdoinkin. Näin länsimaissa. Niiden ulkopuolella suurin osa ihmiskuntaa jää vaille näitä uhkakuvia autuaan tietämättöminä kohta koittavasta lopusta, ainoana huolenaan, miten tulla toimeen päivästä toiseen.


Lopun enteitä kautta aikojen

Maailmanlopun ennustuksille ei näy olevan loppua, ja uusia tahkotaan aikaisempien jäätyä toteutumatta. Tuskin tällä hetkellä ihmisiä ajatteluttavat toteutuvat nekään, ja nähtäväksi jää, mistä löytyy uusia ja millaisia ne ovat.

Uskontojen historiaa, kansanrunoutta ja nykyisiä uskomuksia tutkivat tietävät, että lopun tuloa on ennustettu kautta aikojen. Profeetalliset uskonnot, kuten zoroastrialaisuus, juutalaisuus, kristinusko ja islam ovat luoneet hyvän ja pahan taistelusta opinkappaleen, jota ei ole saanut epäillä. Paha kyllä, hyvän on mielletty voittavan vasta hirvittävän, maailmanlopun nimellä kulkevan tuhon jälkeen. Kun Harmageddonin taistelu ja Kristuksen toinen tuleminen ovat jääneet vain kristillisten fundamentalistien valikoimaan, viime vuosikymmeninä levinneet uususkonnot uhkailevat niitäkin kauheammilla näkymillä.

Loppua odotellessa aikaisemmat raamatulliset sadan paunan rakeet, putoavat tähdet, taivaalta satavat tulenlieskat sekä merten, järvien ja jokien vereksi muuttuminen eivät enää pelota, mutta näiden varsin uskomattomien lopun aikojen merkkien tilalle ovat tieteellisen maailmankuvan yleistyessä tulleet tuhon lähestymisestä varoittavat suurmaanjäristykset, tsunamit ja tuhotulvat, autiomaiden leviäminen ja lopullisena katastrofina ilmakehän ohentuminen niin, ettei ole mitä hengittää.

Aikaisempien 1990-luvulla ihmisiä säikytelleiden ennustusten jäätyä toteutumatta 2000-luvulle varmistettiin uusia maailmanloppuja. Kuka enää muistaa Harmonisen konvergenssin, jonka piti tehdä loppu ihmisistä heinäkuussa 1987? Entä vuodenvaihde 2000, menivätkö tietoverkot sekaisin?

Toukokuun 5. päivänä 2000 maapalloon nähden suoraan linjaan asettuneiden muiden aurinkokuntamme planeettojen piti horjauttaa maapallo radaltaan, mutta ihme kyllä, näin ei käynyt. Niinpä maailmanlopun uskovaisten katse suuntautuu vuoden 2012 joulunaluspäiviin: kun mayakalenterin yksi maailmankausi loppuu, loppuu aika myös koko ihmiskunnalta.

Salaliittoja, Antikristus ja Peto

Näyttää siltä, että aikaisemmat ennustukset ovat jääneet mayakalenterin varjoon ja jatkavat hiljaiseloaan vain salaliittoihin uskovien pienissä piireissä.

Siitä huolimatta, että äärikristilliset fundamentalistit ovat julistaneet new age -uskovaiset Antikristuksen joukoiksi, molempia yhdistävät maailmanloppua ennakoivat salaliitot, joissa pahikset ovat yleensä ihmishahmossa.

Uuden Testamentin Johanneksen ilmestyksen Petoa on ilmestyksestä lähtien kahdentuhannen vuoden ajan arveltu ensinnäkin varsin petomaiseksi keisari Neroksi, joka poltti Rooman ohella joukon kristittyjä, mutta myös Eurooppaa laajalti tuhonneeksi keisari Napoleoniksi. Myös diktaattorit Hitler, Stalin ja Mussolini kukin vuorollaan julistettiin Pedoksi ja Antikristukseksi. Kuitenkin tarkemmin Ilmestystä tutkittuaan tulkitsijat 1970-luvulla oivalsivat etsittävänsä naamioituneen rauhanrakentajaksi, ja Pedon tittelin saivat Yhdysvaltain ulkoministeri Henry Kissinger ja Egyptin presidentti Anwar Sadat, edellinen luotuaan suhteet Kiinaan ja jälkimmäinen Israeliin. 1980-luvulla Neuvostoliiton viimeisen presidentin Mihail Gorbatshevin petouden vahvisti hänen päässään oleva syntymämerkki ja Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin hänen nimensä kirjanten lukumäärä.

Pedon etsijäin huomio kohdistui myös tieteeseen ja teknologiaan, joiden kehittyminen on niin ikään lopun ajan merkkejä. Erityisesti tietokonetekniikan läpimurto herätti epäilyksiä, ja petospesialistit väittelivät kiivaasti siitä, oliko Peto sittenkin EEC:n valtava tietokone, jonka lempinimen huhu kertoi olevan ”The Beast” ja käyttävän koodinaan Pedon lukua 666.

Monet vakuuttuivat siitä, että valintamyymälöiden hintakoodit, käteisen rahan poistuminen käytöstä ja maksukorttien yleistyminen ovat alkusoittoa Pedon vallalle. Viimeistään silloin, kun ihmisten käteen tai otsaan kiinnitetään Ilmestyskirjan ennustama Pedon merkki, jota ilman ei saa ostaa eikä myydä, loppu on tosiasia. Valituille lähetetyissä kiertokirjeissä kehotettiin rikkomaan luotto- ja pankkikorttien sekä seteleiden hologrammikuviin salaisesti sisällytetty Pedon numero paistamalla kortti ja rahat mikroaaltouunissa. Korttien paisto ei estänyt paistajia elämästä luotolla, luottaen siihen, että lopun tullessa velkoja ei tarvitse maksaa takaisin. Niiden taas, jotka tietävät Pedon vakoilevan itseään televisio-, tietokone- tai kännykkäverkon kautta, on keksittävä muitakin suojautumiskonsteja kuin pistokkeiden irrottamisen verkosta.

Ranskalaisen 1500-luvulla elänyt ennustajaprofeetta on vahvistanut häntä kanavoineen amerikkalaisen Dolores Cannonin suulla maailmanlaajuisen, kulissien takaa maailmantaloutta ja -politiikkaa ohjaavan salaliiton olemassa olon. Salaliiton jäseninä Euroopan johtavat pankkiiri- ja teollisuussuvut ja heidän kanssaan liittoutuneet poliitikot eivät ole kaihtaneet luomasta talouskriisejä omia pyrkimyksiään edistämään. Jokin EU:n johtajista tulee osoittautumaan Pedoksi tai hänen adjutantikseen, ja hänen joukkojensa kanssa joutuu sotaan Antikristuksista viimeinen, jonka on povattu syntyneen Jerusalemissa vuonna 1962 ja jonka piti ilmestyä julkisuuteen jo vuonna 1995 harhauttamaan monia ”kultaisella kielellään” ja näennäisellä rauhantahdollaan. Hänet voittaa kuitenkin Yhdysvaltain, Venäjän, Kanadan ja Pohjoismaiden muodostama liitto, ja uuden maailman rakentaminen luonnonmullistusten ja atomi-, bakteeri- ja laseraseita käyttäneiden sotien jälkeen voi alkaa.

Hopien ja irokeesien ennustuksia

Ekokatastrofia ennustavat ekouskovaiset saavat hengellistä tukea Amerikkojen intiaanien perimätiedon tulkinnoistaan, joiden mukaan Maaäiti piankin karistaa suuressa puhdistuksessa itseään saastuttaneet ihmistäit pinnaltaan. Suquamish-heimon suuri päällikkö Seattle lausui vuonna 1853 totuuden: ”Me tiedämme, että valkoinen mies ei ymmärrä meidän tapojamme. Yksi palanen Maata on hänelle sama kuin toinen, sillä hän on vieras, joka tulee yöllä ja riistää Maasta mitä haluaa… Maa ei ole hänen veljensä vaan vihollisensa, ja kun hän on valloittanut Maan, hän jatkaa kulkuaan. Hänen ruokahalunsa ahmaiseen Maan ja jättää sen jälkeensä autiona… Opettakaa lapsillenne mitä me olemme opettaneet omille lapsillemme: Maa on meidän Äitimme. Mitä tapahtuu Maalle, tapahtuu Maan lapsille… Maa ei kuulu ihmisille, vaan ihmiset kuuluvat Maalle.”

Maaäidin ja ihmiskunnan kohtalosta huolestuneet Amerikan intiaanien perinnettä kantavat hopit ovat pyrkineet saamaan äänensä kuuluville, sillä kohta Maaäidin puhdistautumista mikään ei enää voi estää ja luonnonvoimat pääsevät valloilleen. Irokeesien tarina kolmesta käärmeestä kertoo symbolisesti tulevien vuosien poliittisesta kamppailusta. Valkoinen ja punainen käärme eli Yhdysvallat ja Venäjä ovat taistelleet uupumukseen saakka vallasta, ja ennustuksen mukaan musta käärme, arabimaat, tulee ja voittaa asevarustelun köyhdyttämät supervallat kiristämällä viimeisetkin varat öljyn varaan talouselämänsä rakentaneilta valtioilta.

Mitä odotettavissa

Maailmanlopun pelkojen lietsomisen todennäköisesti vahvistuessa ennen vuotta 2012 monet niistä tietoiset pysyttelevät kuitenkin rauhallisina, sillä he tulkitsevat ennustukset symbolisesti: henkinen pimeys ja tietämättömyys poistuvat. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa tulevaan omaksumalla pehmeät arvot, käyttämällä luontoystävälliä tuotteita, hoitamalla ihmissuhteensa, pidättymällä kielteisyydestä ja luottamalla tulevaisuuteen sekä aloittamalla rauhan meditoiminen.

Miksi toinen kuitenkin pelkää ja pelottelee muita, kun taas toinen nauraa ennustuksille? Loppujen lopuksi lienee kyse ihmisen psykologiasta. Monet pakenevat todellisuutta uskonnollisiin käsityksiin, joista koituu varsin vähän hyvää niihin uskoville. Uskonnon ja uskomusten väärinkäyttöä (”religiholism”) on verrattu muihin pakkomielteen omaisiin mielenhäiriöihin, kuten työ- ja seksihulluuteen (”workaholism”, ”sexaholism”) tai pakonomaiseen ostamiseen (”shopaholism”). Herkkäuskoisia ja tietämättömiä on sananparren mukaan helppo jymäyttää, ja jymäyttäjillä ovat omat henkilökohtaiset syynsä. Ennustukset kiihottavat mielikuvitusta ja herättävät jännitystä, ja sekä toteutuneita että toteutumattomia ennustuksia voidaan tulkita jälkikäteen tarkoituksenmukaisesti.

Mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Maailmanlopusta huolestuneiden sukulaislasten kanssa lopun mahdollisuutta pohdittaessa yksi huomasi ilokseen: “Jos me kaikki kuollaan yhdessä, kukaan ei jää suremaan”. Toinen hymyili: ”Eikä riitelemään perinnöistä”, ja kolmas säesti: ”Eikä järjestämään hautajaisia…”

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.