Menu Close

Tarkista stressitasosi

Vähemmän tulee teknologiasta Tajuntaan kirjoiteltua, mutta nyt sattui silmään niin näpsäkkä applikaatti, että sen luulisi kiinnostavan ketä tahansa meditoinnista, stressistä ja keho-mieli -yhteydestä kiinnostunutta.

Stressi voi olla hankala hahmotettava. Se voi olla anopin vierailusta aiheutuva ahdistus, monitorin nurkkaan liimattu post-it -lappu täynnä tekemättömiä töitä tai lähestyvä deadline. Stressintunne syntyy kun ympäristön haasteet vaikuttavat ylittävän kehon mukautumiskyvyn.

Stressin oireita ovat mm. väsymys ja unettomuus. Pitkään jatkunut stressi voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, aiheuttaa masennusta ja heikentää immuunijärjestelmän toimintaa.

Koska stressioireet saattavat olla hankala tunnistaa, ovat erilaiset stressinmittausjärjestelmät hyviä apuvälineitä. Paras vaihtoehto olisi luultavasti mitata veren stressihormooni-, eli kortisoli-pitoisuus, mutta se on kallista ja hankalaa. On kuitenkin olemassa eräs näppärä vaihtoehto, jolla voi mittailla sydämen toimintaa kulloisellakin hetkellä. Sykkeen vaihteluiden on todettu antavan hyvän kuvan stressaantuneisuuden tilasta. Tarvitset vain iPhone 4:n tai sopivan Android-puhelimen.

Azumion Stress Check -applikaatti toimii puhelimen kameran ja salamavalon avulla. Sormi painetaan kameran päälle, ja valo saa pulssin näkyväksi. Stressaantuneessa tilassa sydämen syke nousee ja perättäisten sykäysten väli muuttuu epätasaisemmaksi. Ilmiötä kutsutaan nimellä sykevälivaihteluksi.

Jos stressitaso näyttää olevan turhan korkea, kannattaa harkita tasaavien hengitys- tai meditaatioharjoitusten tekemistä. Kannattaa myös muistaa, ettei kohonnut sykevälivaihtelu aina tarkoita vahingollista stressiä vaan voi aiheutua myös muunlaisista kiihtymystiloista.

Ohjelman uusin versio myös oppii ajan myötä tunnistamaan paremmin ja tarkemmin stressitason vaihtelut. Stress Check Lite on ladattavissa iPhonelle ja Androidille ilmaiseksi. Pientä maksua vastaan Azumio tarjoaa Stress Doctor -ohjelmaa, joka opettaa biofeedbackin avulla stressiä lievittäviä hengitysharjoituksia.

Suosittelen myös paria asiaan liittyvää opusta: Stressinhallinnan käsikirja ja Täyttä elämää.

[suffusion-widgets id=’1′]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.