Menu Close

Setin aktiiviset yritykset tavoittaa ulkoavaruuden olentoja ja intergalaktinen muukalaispelko

Seti haluaa lähettää signaaleja ulkoavaruuden älykkäille alieneille vastustuksesta huolimatta. Eräs nimekkäimpiä hankkeen vastustajia on kosmologi Stephen Hawkins, jonka mukaan on syytä pelätä vihamielisten muukalaisten hyökkäystä, jos huutelemme holtittomasti pitkin linnunrataa.

Active Seti -hankkeen puuhamiehet taas pitävät intergalaktista muukalaispelkoa turhanpäiväisenä paranoijana. He ehdottavat voimakkaiden radioteleskooppien, kuten Arecibon jättiteleskoopin valjastamista signaalinlähetykseen. Teleskoopit pommittaisivat toistuvia radiosignaaleja kohti niitä lähitähtiä, joiden kiertolaisilta saattaisi löytyä elämää. Tämän toivotaan olevan tehokkaampi tapa tavoittaa ulkoavaruuden eliömuodot kuin vuosina 72 ja 73 taivaalle ammutut, nakukuvin koristellut Pioneer-satelliitit.

Pioneer10-plaque_tilt


Toki radiosignaaleja on käymättömille korpimaille tuupattu ennenkin. Vuonna 1974 Arecibon teleskooppi lähetti kuvaa tikku-ukosta ja DNA:n kaksoiskierteestä kohti 21 000 valovuoden päässä sijaitsevaa tähtiklusteria. Vuonna 1999 venäläiset tiedemiehet lähettivät omia viestejään Jevpatorijan teleskoopilla Krimillä. Vuonna 2008 Yhdysvaltain avaruusjärjestö NASA soitti Beatlesin Across the Universe -kappaletta halki universumin – tai ainakin Pohjantähdelle 431 valovuoden päähän.

Active Setin tavoite on on koodata viestit voimakkaaseen radiosignaaliin ja spämmätä sillä satojen vuosien ajan planeettoja, jotka sijaitsevat tähtiä ympäröivällä, laskennallisesti asuttavalla vyöhykkeellä. Seti-instituutin johtajan, Seth Shostak ehdottaa avaruuteen lähetettäväksi koko internetin sisällön, jotta älykkäällä vastaanottajalla olisi mahdollisuus rakentaa kokonaiskuva inhimillisestä kulttuurista. Tiedä sitten millaisen kuvan ihmiskunnasta se kaikki porno ja kissakuvat antaisivat.

Aktiiviseen Setiin suhtaudutaan myös vastahakoisesti. Stephen Hawkinigsin mielestä maapallon oma historia on osoittanut, että kanssakäyminen kehittyneempien sivilisaatioiden kanssa voi koitua kohtalokkaaksi. Ihmiskunnalle voi käydä yhtä kalpaten kuin intiaaneille Kolumbuksen myötä. Myös Cambridgen paleobiologi Simon Conway Morris on kehottanut hallituksia varovaisuuteen, sillä muukalaiset saattavat hyvinkin olla yhtä väkivaltaista ja ikävää porukkaa kuin ihmisetkin.

Setiläiset sen sijaan ovat toista mieltä. ”On selvästi liian myöhäistä murehtia sitä, provosoituvatko alienit tahallisista radiolähetyksistä. Jokainen sivilisaatio, joka on teknologisesti tarpeeksi kehittynyt hyökätäkseen maahan, on ollut varmasti kykeneväinen poimimaan radiosignaalit, jotka toisesta maailmansodasta lähtien ovat levinneet halki avaruuden”, Shostak sanoo.

Hänen mukaansa radiohiljaisuuden vaatimus johtaisi lentokenttien ja armeoijoiden tutkien sammuttamiseen ja jopa kapunkien valaistuksen himmentämiseen, koska nämä kaikki paljastavat maapallon teknologisen kehityksen asteen.

Douglas Vakochov, joka johtaa Setin tähtienvälisten viestin koostamista, väittää, että vaikka onkin järkevää punnita muukalaisten kontaktoinnin riskejä, ovat sekä lopullisen tuhon tai pelastuksen odotukset epärealistisia. “Hawking väittää, että mitä tahansa teetkin, älä lähetä viestejä ulkoavaruuteen, tai ne tulevat tänne ja kaivavat maapallon ontoksi. Totta kai hän on nero, mutta ei hänkään voi ennustaa tulevaisuutta “, Vakochov sanoo.

David Brin, Seth Shostak ja Douglas Vokoch keskustelivat aiheesta taannoin American Association for the Advancement of Sciencen vuosittaisessa tapaamisessa.

Lähde

Ps. Tiesitkö muuten, että vaikka Twitter-viestisi eivät vielä välttämättä tavoitakkaan avaruusveljiämme, voit jo huvitella hankkimalla oman taivaankappaleen. Osta tähti.

1 Comment

  1. stewan

    Historiamme osoittaa, että aina kehityksessä alempana olevaa on alistettu. Esimerkiksi Intiaanit saivat väistyä rautateiden tieltä, Afrikan maissa puukepein varustautuneet kansakunnat orjuutettiin ja rahdattiin teollistuviin maihin palvelemaan kehityksessä edellä olevia jne.

    Mielestäni ihmiskunnan kohtalo sinetöityy sillä hetkellä kun yhteydenottoon vastataan. Tuolloin ihmisrodusta tulee riistaa ja menetämme paikkamme pyramidin huipulla. Uusi rotu, mikäli kykenee tekemään tähtien välisiä matkoja on meitä kehityksessä niin paljon edellä, että heillä tuskin on meille mitään käyttöä..

    Varmaa on se, että uusi rotu ei tule meidän aurinkokunnastamme, mutta miten on viereisen aurinkokunnan laita?

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.