Menu Close

Hyvää päivää vaalikarja

Jälleen yksi maailman tapahtumia ja ns.  hyvinvointiyhteiskuntaamme rakentavien vaalilupausten vaalikausi on ohi. Meillä on jälleen kavereita. Muutoin kevät olisi kaunis.

Hyvät ihmiset; vaalit ovat tulossa ja me olemme karjaa, joten seuraavaksi manipulatiivisen viestinnän lyhyt oppimäärä. Koska aina on valitettu, että politiikka ei kiinnosta ketään, esitänkin että tutustuttuanne kunnolla edellä esitettyihin metodeihin, jokainen miettii miten voi koetella, hyökätä vastaan ja kerrankin haastaa toreilla roikelehtivat ehdokkaat. Heidän on ansaittava mahdollinen eduskuntapaikkansa, hehän ovat tulossa meille töihin hyvänen aika! Meidän kuuluu katsoa heitä nenän vartta pitkin, eikä heidän meitä. Epäonnekkaat heistä jäävät keskuuteemme siviilityöhönsä tai pakastevirkaansa ja onnekkaat nousevat ylös taivaisiin. Olkaamme kriittisiä. Äärimmäisen kriittisiä.

Copy & Mclaughlinin kuusi dimensiota:

1. Tuttavallisuus on vaihe jossa vaalikarjalle tarjotaan torilla kahvia ja hernekeittoa. Ehdokas astuu äänestäjiensä kanssa samalle tasolle.
2. Dominointi jossa ehdokas kuitenkin pyrkii pitämään keskustelun ohjaksia käsissään, yrittää pysyä asiantuntijana.
3. Vastustuksen voittaminen, eli ehdokas yrittää voittaa myötätuntoa antamaansa viestin sisältöä kohtaan.
4. Oikeutus, eli ehdokas osoittaa oikeutuksen, että ääni kuuluu hänelle.
5. Henkilökohtaisten hyötyjen osoittaminen, eli mitä sekä äänestäjä että ehdokas hyötyvät jos ääni menee oikeaan osoitteeseen.
6. Ehdokas ilmoittaa pitkän aikavälin tavoitteensa (jotka yleensä on ollut ylivoimainen toteuttaa, osoittaa historia)

Sosiaalidemokraattisen puolueen johtohenkilöt ilmestyivät tasollemme viimeksi viime itsenäisyyspäivänä. Kolmen pitkän vuoden jälkeen he saapuivat lehtien ja tv-kameroiden kuvattaviksi Hurstin Laupeudentyö ry:n itsenäisyyspäiväjuhliin Hakaniemen torille. Lisää samanlaista odotamme piakkoin tapahtuvaksi poikki puoluekentän. Vaihetta yksi työstetään siis jo täyttä päätä.

Silmukan kiristys – metodi on paitsi poliitikkojen, myös mm. pyramidivärvääjien ja karismaattisten seurakuntien käyttämä keino ja hyvin läheistä sukua kuudelle ulottuvuudelle. Se jakautuu Yes-osioon, Truismeihin ja Suggestioon:
”Oletko kyllästynyt pienellä palkalla tai työttömyysturvalla kituuttamiseen?”, ”Eikö olisi hienoa määrätä itse oma työaikansa kasvattamalla samalla ansioitaan?”, ”Lapsiperheiden tulevaisuus on turvattava?”. ”Haluatko tulla uudeksi ihmiseksi?”

Truismeja on helppo keksiä; ”Raha on perheelle tärkeä” on yhtä päivän selvä kuin väittäisi että kaikki kissat ovat nisäkkäitä. Suggestio on tärkein, siinä asetetaan sanat oikein, tässä kohden puhuja ui yleisönsä sydämiin. Suggestio sisältää sen tärkeimmän eli puhujan oman asian. Unelmayleisö on ollut samaa mieltä koko ajan ja se on samaa mieltä loppuun asti. Liian myöhään moni huomaa ostaneensa tuotteita jälleen myytäväksi ja sitoutuneensa hankkimaan lisää alihankkijoita. Liian myöhään joku ymmärtää äänestäneensä henkilöä, jonka kanssa ei kuitenkaan ole samaa mieltä.

Olen osallistunut pyramidivärväystilaisuuteen, samoin myös erilaisten karismaattisten liikkeiden tilaisuuksiin, mm. torontolaiseen nauruliikkeeseen ja kiertävien helluntaisaarnaajien tilaisuuksiin. Formaatti on kaikissa pitkälti sama, läpi vietävä asia vain on eri.

Ensin astuu lavalle alustaja, jonka tehtävänä on toivottaa yleisö sydämellisesti tervetulleeksi, vakuuttaa kuinka fiksuja he ovat olleet tullessaan tilaisuuteen, tänä iltana kaikki muuttuu ja sielunne pelastuu. Hehkutus alkaa, jännitys tihenee kunnes äkkiä kaikki pysähtyy; on aika kutsua lavalle illan tähti, ratkaisija, elämän muuttaja, saarnaaja kaukaa, mies joka on käynyt taivaassa, menestynyt ketjumarkkinoija ja puolueemme tukipylväs. Näitä metodeja voi käyttää yhdessä tai erikseen. Hyvin kotiläksynsä tehnyt pyyhkii yleisöllään pöytänsä.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.