Menu Close

Tilaa blogipäivitykset sähköpostiisi!

Anna sähköpostisi ja saat tiedon uusista blogikirjoituksista.

 • Mysteeripodin kolmas jakso nyt ulkona!

  Tällä kertaa äimistelemme mysteereistä suurinta, tietoisuutta, ja haastattelemme älykästä sientä! Tutustumme myös Galaktisessa neuvostossa työskentelevän Terran suurlähettilään arkeen.

  Mysteeripodi on mustahumoristinen komediapodcast.

  Kuuntele jakso alta tai suosikkipodcastsoittimestasi, esim Spotifysta.

 • Lehdistötiedote: Tuore komediapodcast Mysteeripodi tutkii maailman ja ihmismielen varjopuolta

  Jyrki Pitkän käsikirjoittama ja ohjaama Mysteeripodi-podcast tuo kotimaiseen podcast-tarjontaan harvemmin kuultua sisältöä: käsikirjoitettua komediaa vinolla kierteellä. 

  “Haluan tuoda podcasteihin hieman uutta särmää. Harvoja YLE:n tuottamia sisältöjä lukuunottamatta audiomuotoinen komedia nojaa pitkälti nokkelia juttuja improvisoiviin vieraisiin. Parhaimmillaan nämä toimivat erinomaisesti, mutta podcast-kentällä on kyllä tilaa ja tilausta myös käsikirjoitetulle sisällölle”, Jyrki kuvailee.

  Mustaa huumoria

  Lajityypiltään Mysteeripodi nojaa mustan satiirisen komedian perinteeseen. Käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa toden ja epätoden välinen rajankäynti, jokaisen ihmisen sisällä asuva hirviömäisyys ja synkeät ihmiskohtalot. Podcast koostuu haastatteluista, joissa kussakin paneudutaan outoon tapahtumaan tai hahmoon. Podcastissa vierailevat omistajaltaan karannut seksirobotti, unissaan Terraa galaktisessa neuvostossa edustava mies, ihmissyöjä, tietoisuuden itselleen kehittänyt sieni, suomensyväläinen sekä muita vinksahtaneita hahmoja. 

  “Synkät ajat vaativat synkkää huumoria”, summaa Jyrki podcastin henkeä.

   “Omaa huumorintajuani hivelevät kyyniset brittikomediat ja absurdi huumori. Mielestäni huumorin hedelmällisin juonne kulkee jossain kauhun ja komedian välimaastossa”, Jyrki kuvailee.

  Pitkän linjan tekijä

  Jyrki Pitkän aiempia podcasteja ovat kotimaisen podcast-kentän pioneeri, jo vuonna 2013 aloittanut Aavetaajuus-podcast sekä kotimaista kansanperinnettä ja huumoria yhdistänyt Marraslahden radio. 

  Mysteeripodilla on myös sisarjulkaisu Mysteerizine, josta synkkiä mysteerejä löytyy paperille painettuina. Zine sisältää runsaasti ekstramateriaalia, kuten sarjakuvia. 

  Tutkimusmatkalle ihmispyykkeen varjoihin pääset Spotifyn ja muiden laadukkaiden podcast-alustojen kautta.

  Lisätietoja antaa:

  Jyrki Pitkä
  050 5343 542
  jyrki[ät]tajunta.net

  Linkit:

  www.tajunta.net/mysteeri
  https://shows.acast.com/mysteeripodi
  https://open.spotify.com/show/4WsZUI3EmFZqD9uOlboDSU

 • Mysteeripodin ensimmäinen jakso julkaistu!

  Mistä löytyy aito mysteeri? 

  Mikä tekee jostakin asiasta mysteerin? Riittääkö, että asiasta ei tiedetä tarpeeksi? Täytyykö mysteerin aiheuttaa hämmennystä tai ihmeen tuntua? Miksi mysteeri usein samanaikaisesti herättää kauhua, mutta myös kiehtoo mieltä, kuin jonkinlainen psyykkinen hapansilakka?

  Mysteeripodi pyrkii vastaamaan näihin kysymyksiin valuttamalla korviisi outoja ihmiskohtaloita, kummallisia tapahtumia ja tummaa, tahmaavaa komediaa. Suosittelemme korvien huuhtelua kuuntelun jälkeen.

  Kuuntele jakso alta tai suosikkipodcastsoittimestasi, esim Spotifysta.

 • Mysteerizinen 2. nro pihalla (kuten minäkin yleensä)

  Huumorijulkaisu Mysteerizinen toinen numero tupsahti äskettäin painosta. Lehti näyttää rujolta, halvasti tehdyltä ja ajottain hankalasti luettavalta, eli juuri siltä kuin pitääkin!

  Mysteerizine nro 2, etukansi

  Hain jo ensimmäiseen numeroon hiukan punkahtavaa ilmettä, mutta tällä kertaa päätin lähteä puhtaaseen kopiokone-punkzine-estetiikkaan. Kopiokonetta ei ollut käytössä, enkä viitsinyt lähteä kirjastoon kopioimaan/nitomaan zineä kasaan, joten päädyin koostamaan lehden käytössä olevilla välineillä.

  Järjestin sisällön ensin Indesignissa järkeväksi kokonaisuudeksi. Sen jälkeen tulostin tekstit ja kuvat paperille. Samalla tulostin muutamia pulic domain -kuvia käytettäväksi sivujen taustoina. Leikkelin palaset irti ja sommittelin niistä sivukokonaisuudet. Lisäsin muutamia käsin kirjoitettuja otsikoita. Kuvasin sivut kännykällä käyttäen jotain “skannaus”-appia, joka tekee kuvista käytännössä harmaasävyttömiä mustavalkokuvia. Tämä emuloi siis vanhanaikaisen kopiokoneen jälkeä. Joihinkin sivuihin jouduin jättämään myös harmaasävyjä, jottei teksti olisi mennyt aivan lukukelvottomiksi.

  Alunperin suunnittelin piirtäväni kanneksi zinen syväläisjuttuun liittyvät potretin syväläisestä, jolla olisi muhkeat kalapuikkoviikset. Epäilin kuitenkin olisiko vitsi auennut kenellekään, joten en vaivautunut piirtohommiin, vaan käytin kansikuvan pohjana zinen ilmeeseen sopivaa Kurt Schwittersin teosta Compositie met typografische elementen.

  Lopuksi vein kuvat takaisin Indesigniin. Tässä vaiheessa vaihdoin vielä kannen värin. Ensin suunnittelin tekeväni kannenkin pelkällä mustalla, mutta päädyin käyttämään ykkösnumerosta tuttua pinkkiä. Indesignista eksportoin painotiedoston, jonka lähetin (pikaisen tarjouskierroksen jälkeen) AM Digipainoon.

  Lopputulokseen olen varsin tyytyväinen. Tosin olisi pitänyt tajuta pudottaa mustan tasoa. Nyt kopiokoneilluusio rikkoutuu sillä, että musta on modernin digipainokoneen peittävää mustaa, vaikkei aivan 100-prosenttista olekaan. Myös paperi olisi voinut olla vähemmän kylmäsävyistä ja sileää.

  Sisältö

  Sisältö koostuu jälleen lähinnä olemassaolleista materiaaleista. Pilakuvat ovat enimmäkseen somessa julkaistuja pläjäyksiä, joten sillä haavaa ei meikän seuraajille paljoakaan uutta. Tekstit ovat podcastia (joka sekin on valmistumassa kovaa kyytiä!) varten kirjoitettuja haastatteluja ja irtoläpät enimmäkseen kertaalleen sometettuja.

  Suurimman työmäärän aiheutti monisivuinen Oletko aito okkultisti? -quiz, joka perustui pitkälti vanhoihin Saatat olla aito okkultisti -vitseihini, mutta vaati melkoisesti muokkaamista. Siitä muodostuikin zinen temaattinen runko.

  Seuraavaan numeroon olisi kiva saada myös muidenkin tekijöiden materiaalia. Sitä voi tarjota alla näkyvän pääkirjoitussivun tietolaatikosta löytyvään osoitteeseen.

  Hanki zine tästä.

 • Vaalisatiiria

  Kirjoittelin lyhyen ajankohtaissatiiriartikkelin Martti Sirpakka, tekninen äänestäjä, keskittyy vain omaan suoritukseensa, ei vaalitulokseen.

  Alunperin idea oli parodioida taktista äänestämistä, mutta lopulta jutusta muodostui äänestämisen ja urheilun koominen kombinaatio, jossa irvaillaan ajatukselle, että äänestäminen on vain suoritus.

  Jutun voi lukea Uutissirkuksesta.