Menu Close

Tutkijat uskottelivat koehenkilöille kolmannen käden

Alkaa mennä hengeltään hiukan transhumanistiseksi, mutta onpa jälleen sen verran outo tutkimus, että pakko blogata.

Ihmisen kehonkuva on hyvin helposti muokattavissa. Riittää, että henkilön eteen pöydälle pannaan kumikäsi, oma käsi piilotetaan, ja sekä omaa kättä, että kumikättä ärsytetään samalla tavalla. Henkilö mieltää saman tien feikkikäden olevan hänen omansa, vaikka tietoisesti ymmärtääkin käden olevan kumia.

Jotkin aivovauriot myös hajottavat kehonkuvaa niin, että jokin kehon osa koetaan vieraaksi. Potilas saattaa kauhistua kun huomaa vierellään vieraan käden, ja yrittää heittää sen pois, vain huomatakseen kuinka oma keho seuraakin perässä.

Tuore tutkimus noudattelee perinteistä kumikäsitutkimusta, mutta lisää erikoisen twistin. Oikeaa kättä ei piilotettu, vaan kumikäsi lisättiin pöydälle oikean käden viereen ja peitettiin osittain kankaalla niin, että käsi voisi kuulua osaksi omaa kehoa. Myös vasen käsi oli pöydällä näkyvissä.

Kumikättä ja oikeaa kättä siveltiin samalla tavalla ja pian koehenkilö mielsi myös kumikäden kuuluvan itselleen. Tämä todettiin leipäveitsi-testillä, eli veitsellä uhattiin vuorotellen omaa ja kumikättä. Veitsi laukaisi hien-eriyksestä mitattavan pelkoreaktion lähestyessään mitä tahansa kolmesta kädestä. Mieli ei siis aiemmista kokeista poiketen pelkästään korvaa oikean käden kuvaa kumikädellä, vaan on herkkä hyväksymään sinänsä täysin järjettömänkin lisäyksen kehonkuvaan.

Entä se transhumanistinen osuus? Tulevaisuudessa ilmiö saattaa mahdollistaa kyberneettisten lisäosien, ylimääräisten raajojen – miksei vaikka lonkeroidenkin – lisäämisen luontevaksi osaksi ihmisen kehonkuvaa.

Lähde:
Observations: Researchers convince people they have three arms–then threaten one with a knife [Video].

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: