Menu Close

Kannabiksesta uusi aspriini

Jokunen päivä sitten uutisoitiin uudesta lääketieteellisestä keksinnöstä, jonka luvataan tekevän kannabiksesta uuden aspiriinin.

Kannabiksen aktiivisen ainesosan, THC:n, kipua lamauttava teho on tutkijoiden mukaan pystytty erottamaan psykoaktiivisesta vaikutuksesta. Tämä mahdollistaisi THC-pohjaisen särkylääkkeen ilman kannabikseen liittyvää päihdyttävää efektiä. THC vaikuttaa glysiinireseptoreihin, jotka ovat mukana säätelemässä mm. kivun tunnetta ja lihasten rentoutumista. Perinteisille särkylääkkeille yliherkille henkilöille kannabispohjainen särkylääke olisi hyvä vaihtoehto.

Kannabis koostuu yli neljästä sadasta kemiallisesta komponentista. Useamman komponentin on havaittu helpottavan krooniseen kipuun, depressioon ja MS-taudin aiheuttamiin lihaskouristuksiin. Tutkijoiden mukaan kannabiksen psykoaktiiviset vaikutukset ovat kuitenkin epätoivottavia ja aiheuttavat terveyshaittoja.

Koko tutkimus ja uutinen.

Linkattuani asiasta Facebookiin, Jussi Karsikas kirjoitti asiasta seuraavanlaisen osuvan kommentin:

Tämä on hyvin kiinnostavaa, mutta ennenkin on ollut erilaisia “synteettinen THC” -viritelmiä, ongelma on ollut vain lähinnä siinä, että ne eivät ole toimineet kaikille (tosin sama koskee aika monia lääkeaineita). Tilanne on ollut se, että joitakin tuo lääke on auttanut, mutta esim. sellaisia ihmisiä, joille sätkä kukkaa on aiemmin tehonnut hyvin nuo synteettiset THC:t (kuten vaikka Dronabinol) eivät ole auttaneet ollenkaan. Eli tämä kertoo siitä, että monet saavat hyödyn siitä kannabiksen KOKO vaiikutuksesta, niin että tulee tavallaan kokonainen ‘spektri’ kasvia, jossa on monenlaisia ainesosia. Yksittäiset ainesosat eivät usein toimi (vaikka ne olisi todistetusti osoitettu toimivan kipuun), koska niistä on pyritty eristämään pois kaikki hyvänolontunteita ja euforiaa “aiheuttavat” ainesosat. Jotkut tutkijat eivät kykene jostain syystä ymmärtämään tätä yhteyttä.

Tässäpä ongelman juuri onkin. Suuri osa kivunlievityksen mekanismia – myös ihan kehon normaalissa toiminnassa kun se tuottaa endokannabinoideja ja endorfiineja; flunssasta parantumiseenkin liittyy “paremman olon tunnetta”, joka juuri liittyy näiden järjestelmien/+immuunijärjestelmän toimintaan kehon parantamisessa – liittyy nimenomaan “hyvänolontunteeseen” – euforia voi olla ja ON parantavaa! Robert Anton Wilson, joka käytti vanhoilla päivillään omiin polioperäisiin kipuihinsa sekä syötyä että poltettua kannabiksen kukintoa, muistutti aina tästä aiheesta: “The HIGH is part of the cure!!!!”

Jotkut lääkärit maailmalla ymmärtävätkin, että esim. pitkäaikaissairaiden elämäntilanne aiheuttaa heille pidemmän päälle DYSFORIAA. Tämän vuoksi jotkut harvat lääkärit tajuavat, että nimenomaan euforian kokeminen on parantavaa ja siksi ei ole järkeä yrittää eristää sellaisia tunteita aikaansaavia ainesosia lääkkeistä. Tässä myös näemme sen, kuinka suuri etu luonnonlääkkeillä/yrteillä on yksittäisiin “aspiriineihin” verrattuna (vaikka niillä toki joissain tilanteissa voi olla käyttöä)!

4 Comments

 1. Petteri

  Hieno uutinen, mutta onko se päihdyttävä vaikutus nyt niin pahasta?

  Pitäisi ehdottomasti vain dekriminalisoida koko harmiton “huume”

 2. eihajuakaan

  Mutta hyvä olohan on haittavaikutus, ikävä ja epätoivottava sivuoire Suomen terveydenhuollon mukaan. Ei terveydenhuollon ole tarkoitus aiheuttaa hyvää oloa ihmiselle.

  “Euforia on yksi, mikä haittavaikutukseksi listataan muun muassa.” -Pirkko Paakkari, Ylilääkäri, Lääketurvaosasto, Lääkelaitos

 3. Jaska Jokunen

  Mielenkiintoista tekstiä muttei mitään uutta mulle. Sori nyt tämmönen kommentti mut teksti on kummallisesti kirjoitettu, vähän niinku kovassa pilvessä. Virkkeet jotenkin sillä viisiin, kaikki hampuusit tietävät mitä tarkotan.

  Legalize it!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.