Menu Close

Älypeleillä älykkäämmäksi

Monenlaisten pelien ja harjoitusten on väitetty lisäävän älykkyyttä sillä perusteella, että aivot mukautuvat melko nopeasti uusiin tehtäviin ja harjoituksia tekemällä syntyy uusia neuroniyhteyksiä. Ongelma on kuitenkin siinä, etteivät harjoitukset paranna älykkyyttä sinänsä, ainoastaan kyseisen tehtävän suoritusta. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan ns. joustavaa älykkyyttä, eli tiedonkäsittelyä ja ongelmanratkaisukykyä voi lisätä kehittämällä lyhytkestoista muistia. Tätä muistin lajia pystyy tehokkaasti kehittämään ns. N-back -harjoituksen avulla.

Psykologi John Jonides väittää tuoreiden laajojen tutkimusten perusteella, että jo 20 minuutin harjoitus 20 päivän ajan parantaa joustavaa älykkyyttä merkittävästi, ja vaikutus kestää jopa 3 kuukautta.

N-back -harjoitus on peli, jossa kuvaan, paikkaan tai ääneen liittyvä ärsyke toistuu satunnaisesti, ja pelaajan tulee reagoida kun ärsyke toistuu tietyllä vuorovälillä. Esim. alta löytyvästä 2-back -testissä kuvaa tulee klikata se ollessa sama kuin edellistä edeltänyt kuva. 3-back -testissä taas klikataan kuvaa kun se toistuu kolmen kuvanvaihdon välein jne.

Tällaisia sitten ränkätään parikymmentä minuuttia päivässä ja jo alkaa järki juoksemaan!

Linkki uutisointiin.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.