Menu Close

Transsendenttinen meditaatio edistää oppimista

Olen aina suhtautunut hiukan varauksella transsendenttiseen meditaatioon, vaikka sillä onkin kovia puolestapuhujia, kärjessä itse Lynchin David. TM:stä jää kuitenkin standardeineen, sertifiointeineen, tavaramerkkeineen ja kuulemma älyttömine kurssimaksuineen (ainakaan TM-liiton sivuilla ei uskalleta kurssimaksuja kertoa, sillä “sen hyötyjä ei voi rahalla mitata”) hiukan rahastamisen maku.

TM lupaa melkoisia hyötyjä, se mm. vähentää stressiä ja tukee terveyttä, parantaa oppimiskykyä, vapauttaa luovuutta, lisää työn tuottavuutta, Kehittää aivoja kokonaisuutena ja edistää rauhaa.

Tuore tutkimus paneutui TM vaikutuksesta oppimiseen. Loppuväite on, että TM edistää matematiikan ja englannin opiskelua huonosti suoriutuvilla koululaisilla.

Testattavina oli toista sataa Kalifornialaista koululaista, joista vuoden aikana 41 prosenttia paransi suoritustaan vähintään 15 prosenttia verrattuna ei-meditoiviin verrokkeihin. Tutkimus liittyy Maharishi-yliopiston “quiet time”-hankkeeseen, jossa kouluja kehotetaan järjestämään oppilaille kaksi 10-15 minuutin hiljentymishetkeä päivässä. TM oli yksi vapaavalinnaisista hiljentymiseen liittyvistä tekniikoista.

Tutkimus oli Maharishi-yliopiston järjestämä ja David Lynch foundationin rahoittama, joten luonnollisesti TM:n roolia korostettiin. Itse epäilen, ettei tekniikalla ole suurtakaan väliä, pääasia on, että hiljentyminen on aktiivista ja keskittynyttä. Tutkimus kuitenkin jälleen kerran osoitti, että meditoinnista on konkreettista hyötyä.

Lähde

4 Comments

 1. Antti Kivivalli

  A) OIen samaa mieltä, että pelkkä hiljentyminenkin auttaa ja jos siitä tehdään yhteinen hetki, silläkin on oma positiivinen vaikutuksensa.

  B) TM-tomii myös. Olen itse harjoittanut sitä 80-luvun alussa yhteensä kolmisen vuotta ja hämmästyttävää siinä on se, että vaikka ei ole keskittymistä, ei ole merkitystä, on vain mantra, niin se muuttaa tajunnantilaa. Itse koin TM:n tehokkuuden kerran myös ns. rondikurssilla, missä tehdään yksinkertaisia asanoita, rentoutus ja meditaatio kolme kertaa päivässä. Toimii. Toimii enemmän kuin asanat, rentoutus ja hiljentyminen. 🙂

  C) TM:n perusongelma on sen kaupallisuusidea: TM-kurssi maksaa ja siksi siihen suhtaudutaan (tai suhtauduttiin) vakavasti. Kurssilla (ainakin v. 80) ja kirjoituksissa pidetään esoteerinen sanasto minimissä ja selitetään asioita stressin kautta. Kyse ei ole sinänsä stressistä…

  Itse vaihdoin Ananda Margan tekniikoihin v. 1987 ja olen tyytyväinen. Ne ovat ilmaisia, mutta vaativat itseltä enemmän. 🙂

 2. Papa Olof.

  Musta aukko.

  On hieno asia, että meditaatiota ollaan jälleen “herättelemässä henkiin”, kuten myöa Eric Bernen Trnbsaktioanalyysiä, jotka molemmat loppuivat 90-luvun lamaan.

  Useissa työyhteisöissä järjestettiin työnjohdolle, sekä työntekijöille koulutustilaisuuksia, joissa keskeisin sisältö oli oman käyttäytymisen tiedostaminen ihmissuhteissa ja vuorovaikutustilanteissa.

  Vanhempi. Aikuinen. Lapsi minätilat kertoivat millä tasolla käyttäydyit vuorovaukutustilanteessa. Huonoin vaihtoehto oli kiukuttelevan lapsen minätila, joka oli jäänyt “päälle”.

  Eric Berne Transakrioanalyysiä on päivitetty vastaamaan tämän päivät yhteiskunnan tarpeita.

  Löytyy netissä haulla > finta ry transaktio <.

  Lainaus Meditaatio-oppaasta.

  Meditaatio

  Meditaatiolla voidaan tarkoittaa monia asioita. Toisille se voi olla keino löytää sisäinen rauha ja hiljaisuus. Toisille taas se voi olla tapa kokea olemisen ja rakastamisen hurmio. Joillekin toisille se voi olla henkinen tie valaistumiseen ja totuuden oivaltamiseen. Meditaatio on sisäinen kokemus, joka on jokaiselle ihmiselle yksilöllinen ja ainutlaatuinen.

  Meditaatio on helppoa ja luonnollista meille jokaiselle. Olemme kaikki kokeneet sen joskus, tuon maagisen hetken, kun maailma oli kaunis ja ihmeellinen. Olemme vain unohtaneet tuon luonnollisen kokemuksen, unohtaneet polkumme sinne. Me voimme löytää tuon kokemuksen uudelleen tietoisesti, ja astua tuohon kokemiseen tilaan niin halutessamme.

  Myös sinä voit löytää meditaation, ja kokea tämän elämän ihmeellisyyden. Voit kokea sisäisen hiljaisuuden ja rauhan. Voit kokea tietoisuuden, ja kaiken kanssa yhtä olemisen hurmion. Voit kokea kaiken sen rakkauden, jota olet aina halunnut kokea, ja eheyttää oman sydämesi. Meditaatio on myös avain totuuteen, ja olemassaolon salaisuuksien oivaltamiseen. Meditaation avulla voit viimein ymmärtää elämän ja olemisen mysteerejä.

  Tie sinne on olemassa meissä kaikissa, meidän sisällämme. Kaikki meditaatiomenetelmät ovat vain keinoja saavuttaa tuo kokemus tietoisesti. Ne ovat meidän porttimme ja avaimemme meditaation rajattomaan maailmaan. Tuo tila on olemassa kaikissa meissä, ja se on aina avoinna kaikille meille. Voit milloin tahansa astua sinne, ja kokea olemisen kauneuden. Tie sisälläsi on aina auki sinulle.

  Astu tälle rajattomalle polulle. Astu mahdollisuuksien maailmaan, ja koe meditaation ilo ja hurmio. Meditaatio on avain kaikkiin oviin, se on tie kaikkien ihmisten sydämiin. Avaa ovi sisimpääsi, avaa ovi kaikkeuteen, ja koe olemisen kauneus ja ihmeellisyys.

  • Papa Olof.

   Musta aukko.

   Viittasin edellä Eric Bernen luomaan Transaktioanalyysikoulutusohjelmaan, joka hyytyi 90-luvun lamaan.

   Sekä Meditaatio, että Bernen transaktioanalyysin avulla kyettiin valmentamaan ja kehittämään työyhteisöjä tuottamaan laadukasta asiakaspalvelua.

   Olen itse saanut perehtyä molempiin aiheisiin, toiminut kouluttajana, valmentajana ja luennoitisijana palvelualan työyhteisöissä 70-90- luvuilla.

   Meditaatiota en ole koskaan harrastanuta aktiivisesti, se on ilmeisesti jäänyt “takaraivoon, tai otsalohkoon” Mantroineen olettaisin, että, että ne “putkahtavat” tajuntaan tiedostamattomasti ja toimivat “jarruna” vuorovaikutuskäyttäytymisessä.

   Eric Bernen Transaktioanalyysi koulutusohjelma on päivitetty, jota ollaan tuomassa jälleen tietoisuuteen, mutta esteenä saattaa olla 2000-luvun lama.

   Linkki Transaktioanalyysiyhdistyksen sivustoille jossa aiheesta laajemmin.

   http://finta.net/peruskasitteita/

 3. Papa Olof.

  Kotkan sydän, virtaava energia.

  Mielenkiintoisia ajatuksia.

  Meitä ei määrittele se, kuinka hyviä olemme 99 prosenttia ajasta, vaan se kunka pahoja olemme 1 prosenttia ajasta.

  Tämän linkin sekä vasemmassa, että oikeassa laidassa olevissa palkeissa ja otsakkeissa on mielenkiintoista luettavaa, jotka mielestäni täydentävät sekä Meditaatio, että Transaktioanalyysi käsitteitä ja ajatuksia.

  Uusia asioita, näkökulmia ja ajatuksia kannattaa purra ja pohtia kaikessa rauhassa, eikä nielaista sellaisenaan.

  Kotkansydän.

  http://www.healingeagle.net/indexfi.html

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.