Menu Close

Molempikätiset vaikutteille alttiimpia

Molempikätisiä – ihmisiä, jotka voivat käyttää kumpaakin kättään yhtä tehokkaasti – on pieni osa väestöstä. Tuoreen tutkimuksen mukaan molempikätiset ovat huomattavasti herkempiä emotionaaliselle vaikuttamiselle kuin vasen- tai oikeakätiset.

Ruth Propper tutki asiaa pyytämällä koehenkilöitä ajattelemaan onnellisia, surullisia tai hermostuttavia ajatuksia. Molempikätiset upposivat heti ehdotettuun emootioon ja seurasivat herkästi annettuja tunnetiloja. Vasen- ja oikeakätiset sensijaan olivat jäykempiä muuttamaan tunntetilojaan.

Propper epäilee ilmiön johtuvan molempikätisillä usein ilmenevästä epätavallisen suuresta aivokurkiaisesta, aivojen osasta, joka yhdistää vasemman ja oikean aivopuoliskon. Kurkiaisen tehostama aivopuoliskojen välinen kommunikaatio aiheuttaa molempikätisyyden lisäksi myös suurempaa suggestioherkkyyttä.

Arvellaan, että vasen aivopuolisko, joka kontrolloi oikean käden toimintaa, on vastuussa myös käsityksestä todellisuuden pysyvyydestä. Oikea aivopuolisko, eli vasenta kättä kontrolloiva puolisko, käsittelee havainnoituja muutoksia ympäristössä, ja vihjaa toista puoliskoa milloin on aika päivittää todellisuuskäsitystä. Propper epäilee, että puoliskojen tehostunut kommunikointi tekee ihmisistä nopeampia muuttamaan mieltään.

Ambidextrous people are easier to manipulate than right-handed people.

1 Comment

  1. Pingback:Tweets that mention Tajunta | Blog | Molempikätiset vaikutteille alttiimpia - Tajunta -- Topsy.com

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: