Menu Close

C.G. Jungin Punainen kirja, The Red Book – Liber Novus

Vuoteen 2001 asti Carl Gustav Jungin mahtipontinen, 205 suurikokoista Jungin itsensä käsin väkertämää teksti- ja kuvasivua sisältävä Liber Novus eli Punainen kirja oli ainoastaan perikunnan hallussa ja kielletty jopa tutkijoilta. Viimein Jungin pojanpoika heltyi vuosikausia jatkuneeseen tivaamiseen ja kallisarvoinen käsikirjoitusnippu skannattiin. Viime vuoden lopulla myös suuri yleisö pääsi ihastelemaan opusta kun “Punainen järkäle” vihdoin julkaistiin.

Jung aloitti kirjan tekemisen vuonna 1913 ja teki sitä kuudentoista vuoden ajan. Tuona aikana hän kehitteli merkityksellisimmät teoriansa arkkityypeistä, kollektiivisesta alitajunnasta ja individuaatio-prosessista. Kirja syntyi Jungin kehittelemän “aktiiviseksi kuvitteluksi” kutsumansa tekniikan avulla. Tämän meditaatiivisen metodin aikana hänen luonaan vieraili kaksi olentoa, vanha mies Elijah ja nuori tyttö Salome, mukanaan suuri musta käärme. Myöhemmin Elijahista kehittyi Jungin henkiopas Philemon ja Salome identifioitui arkkityyppiseksi Animaksi. Jungin mielestä hahmot osoittivat selkeästi, että ihmispsyyke sisältää asioita, joita ihminen ei itse luo, vaan jotka luovat itse itsensä, ja joilla on oma elämä.

Philemon kommunikoi myyttisen kuvaston avulla. Punaiseen kirjaan syntyneet kuvat eivät vaikuttaneet olevan peräisin Jungin omasta kokemuspiiristä, vaan hän tulkitsi niiden juontuvan kollektiivisesta alitajunnasta.

Lataa The Red Book – Liber Novus PDF:nä.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.