Menu Close

Yliluonnollisille ruumiista irtautumisille selitys?

Tutkijoiden mukaan ruumiista irtautuminen ei ole paranormaali, yliluonnollinen tai hengellinen kokemus, vaan tilanne, jossa mieli tekee temput ihmiselle.

Väite: Yliluonnollisille ruumiista irtautumisille selitys — Uusi Suomi.

Uusi Suomi uutisoi Olaf Blanken 2007 tekemää tutkimusta ja onnistuu kunnon valtamedian tavoin sivuuttamaan koko OOBE-ilmiön ytimen.

Tutkimuksessa vapaaehtoiset katselivat virtuaalista 3D-avatarta itsestään. Kuva heijastettiin heille 3D-lasien kautta. Kun heidän selkäänsä silitettiin, myös avatarin selkää silitettiin. Tämä sai ihmiset luulemaan, että avatar-hahmo olivat he itse. Toisin sanoen vapaaehtoisten aivot menivät tavallaan sekaisin näkö- ja tuntoaistin yhdistelmän takia ja luulivat katselevansa itseään parin metrin päästä.

Toki Blanken tutkimus antaa tietoa ruumiistairtautumiskokemuksen neurologisesta taustasta ja onnistuu jopa aiheuttamaan OOBE-kokemusta muistuttavia aistiharhoja, mutta ilmiön varsinaisesti kiinnostava osuus sivuutetaan suvereenisti. Ruumiistairtautumiskokemuksiin liittyy anomalia: henkilöt näkevät ja kokevat asioita, joita heidän ei pitäis pystyä näkemään tai kokemaan. Tämä voi lisäksi tapahtua myös tiloissa, joissa minkäänlaista aivotoimintaa ei pitäisi tapahtua.

Blanken tutkimus ei siis millään tapaa selitä ilmiötä pois, se vain valaisee OOBE:n neurologista ilmenemistä. Tämänkaltainen uutisointi on mainio esimerkki skeptistä paradigmaa pönkittävästä asenteesta, jonka tarkoitus on häivyttää kaikki epätavallinen ja “yliluonnollinen” materialistis-naivistisen maailmankatsomuksen tieltä.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.