Menu Close

Valokuvat särkylääkkeenä

Lastaan lääkärille rokotettavaksi vievä äiti pitää pienokaistaan kädestä kiinni, rohkaistessaan tätä piikin tuomaa kipua vastaan. Tämän alitajuisen eleen vaikutuksesta on olemassa myös tutkimuksia. Kaksi tuoretta tutkimusta osoittavat kuitenkin, että helpottava efekti ei liity pelkästään  fyysiseen kontaktiin, vaan myös rakkaan henkilön valokuva voi vaikuttaa samalla lailla.

Vuoden 2009 tutkimuksessa testattiin 25 seurustelevaa paria. Koehenkilönä nainen piteli kädestä verhon takana olevaa poikaystäväänsä tai vaihtoehtoisesti tuntematonta miestä. Variaatiossa hän katseli joko poikaystävänsä tai tuntemattoman henkilön valokuvaa. Naisen aistima kipu väheni merkittävästi kun hän kosketti poikaystäväänsä tai katseli hänen kuvaansa. Kuvan ja kosketuksen välillä ei ollut merkittävää eroa.

Uudemmassa tutkimuksessa koehenkilöiden aivotoimintaa kuvattiin kokeen aikana. Vaikutusta verrattiin myös sanapelien aiheuttamiin häiriötekijöihin, joiden on myös huomattu vaikuttavan kipuaistimukseen. Rakastetun kuva kuitenkin syttytti häiriötekijään verrattuna myös aivojen mielihyväkeskukset toimintaan. Vaikutukset ovat siis kemikaaleihin, kuten kokaiiniin, verrattavia ja vähensivät subjektiivista kipukokemusta jopa 36:sta 44 prosenttiin. Kova kipu väheni 12-13 prosenttia.

When Photos Are Painkillers: Scientific American.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.