Kevät on elämän ja hyvinvoinnin aikaa. Henkisen terveyden lisäksi kokaisvaltaisen hyvinvoinnin peruspilareita ovat liikunta ja tietenkin hyvä ruoka. Niinpä Tajunta-kaupan loppukevään teemana onkin Ruoka. Teeman alle valitut kirjat käsittelevät aihetta monelta kulmalta, niin psykologisesti, lääketieteellisesti, ekologisesti kuin eettisestikin.
Jan Chozen Baysin kirja Tietoinen syöminen on opas terveeseen ja onnelliseen ruokasuhteeseen. Tästä teoksesta on apua, jos kärsit ylipainosta, syömishäiriöstä tai vain haluat saada enemmän irti elämästä. Tietoinen syömisessä huomio kiinnittyy itse syömistapahtumaan – siihen miltä ruoka maistuu, tuoksuu ja mitä muita tuntemuksia aterialla herää.
Oikean ruoan puolesta -kirjassa Michael Pollan osoittaa, että suhtautumisemme ruokaan on valtava paradoksi. Hätäilemme ravitsemuksesta enemmän kuin koskaan, mutta samalla olemme sairaampia ja lihavampia. Olemme eksyneet ravintotieteilijöiden mikrogramma- ja antioksidanttimaailmaan ja hukanneet käsityksen siitä, mikä on oikeaa ruokaa. Michael Pollanin ruokamanifesti on tavallisen ruoan puolustuspuhe.
Pollanin toinen kirja, ytimekäs ja nerokas Oikean ruoan ohjeet – syöjän käsikirja antaa 64 syömiseen liittyvää ohjetta, joiden avulla voi tehdä terveellisiä ja järkeviä valintoja niin ruokakaupan valikoimaviidakossa kuin hellan ääressäkin.
Marjoja & maskaraa -kirjassa Noora Shingler kertoo ruokavalion muutoksestaan sekä löytämistään ekologisista tuotteista. Hän valottaa monin tavoin niitä ongelmia, joihin törmäämme päivittäisissä ruoka- ja kosme- tiikkavalinnoissamme. Marjoja & maskaraa on tärkeää, konkreettista ja kannustavaa tekstiä kannesta kanteen. Shingler perustaa tietonsa runsaaseen lähdeaineistoon sekä omakohtaisiin kokemuksiinsa.
Lihaa on tarjolla enemmän kuin koskaan, ja se on halvempaa kuin ikinä. Mutta tiedämmekö, että lihatuotannossa on tehtävä monia myönnytyksiä edullisen hinnan eteen ja että vuonna 2050 maailman karja syö saman verran kuin neljä miljardia ihmistä? Eläinten syöminen tarkoittaa lähinnä tehotuotettujen eläinten syömistä. Jonathan Safran Foer selvittää kirjassa Eläinten syömisestä tehotuotetun lihan taloudellisia, eettisiä, sosiaalisia ja ekologisia vaikutuksia.
Elämän pitäisi tuntua hyvältä tässä ja nyt, mutta missä on mainosten meille lupaama terveys? Miksi virallinen vähärasvainen, runsashiilihyd-raattipitoinen ruokavalio ei parannakaan vaan aiheuttaa kasvavia ongelmia?
Lääkäri Antti Heikkilän kehittämän ravinteikkaan ja vähähiilihydraattisen (VHH) ruokavalion edistyksellisyyttä ja toimivuutta painonpudotuksessa ja terveyden ylläpitämisessä tukevat arvostettujen kansainvälisten tutkimuslaitosten tuoreet tutkimustulokset. Ravinto & terveys sisältää kolmen viikon täydellisen ruokavalion elimistön tasapainottamiseksi ja hyvän elämän aloittamiseksi.
Toinen Antti heikkilän kirja on Diabeteksen hoito ruokavaliolla. Heikkilän mukaan II -tyypin diabeteksen ensisijainen hoitomuoto on vähähiilihydraattinen ruokavalio ja vasta toissijaisesti lääkehoito. Vähähiilihydraattinen ruokavalio normalisoi ja tasapainottaa insuliinin aineenvaihdunnan.
Kaikki teeman kirjat löydät täältä.
Ruoasta on nyt ollut paljon juttua ja hyvä niin, tärkeä ja mielenkiintoinen aihe! Hyvän näköinen kirjalista!