Menu Close

Planeettatietoisuus maailmankuvana

tiedettä pallolla
Heurekan Tiedettä Pallolla -näyttely.

7.12.1972 Viimeisellä kuulennolla Apollo 17 otettiin legendaarinen Blue Marble valokuva maapallosta.
7.12.2012 kuvan 40 vuotispäivän kunniaksi Planetary Collective julkaisi Overview nimisen lyhytelokuvan, joka käsittelee avaruuslentojen kautta syntynyttä ymmärrystä siitä, miten planeettamme voidaan nähdä elävä ja haavoittuvaisena kokonaisuutena. Astronautit kertovat niin sanotusta Overview effectistä, tuon kokonaisuuden äkillisestä ja pysäyttävästä oivaltamisesta. Jotkut rinnastavat Overview effectin mukanaan tuomaa paradigman muutosta ajattelussa henkisten perinteiden ykseyden kokemuksiin, kuten buddhalaisuuden Samadhiin. Samalla herää huoli, kuka tätä yhteistä Spaceship Earthiamme oikein ohjaa.

OVERVIEW from Planetary Collective on Vimeo.

Nyt Planetary Collective on viimeistelemässä kokopitkää Continuum dokumenttielokuvaa, joka käsittelee tuota huolenaihetta. Dokumentin viimeistelyyn haetaan rahoitusta kickstarter-sivulla, jossa on myös traileri nähtävillä.

Nämä elokuvat varmasti osaltaan auttavat meitä ottamaan huomioon planeettaamme yhtenä elävä kokonaisuutena, mutta kuinka tavoittaa edes jotain siitä havahtumisesta, jonka astronautit kokevat avaruudessa? Planetary Collectiven innoittamana otin asiakseni käydä tutustumassa Tiedekeskus Heurekassa Tiedettä pallolla näyttelyyn. Kyseessä on Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation kehittelemä pallonmuotoinen projektiosysteemi, jonka prototyyppi rakennettiin 2005 ja Heurekaan se tuli vuonna 2009. Joissain planetaarioissa on onnistuttu luomaan illusio avaruudessa olemisesta, mutta tässä esitystavassa etuna on elävästi animoitu satelliittitieto. Hallintapaneelista sai valita monen moista esitystä, mutta “Pilvet ja myrskyt” -esitys voisi olla lähimpänä sitä, miltä planeettamme voisi kuvitella avaruudesta katsottuna näyttävän. Ei tästä nyt ihan universaalia ykseyden kokemusta irronnut, mutta jätti positiivisesti toiveikkaan fiiliksen tulevaisuuden suhteen. Ennen kuin saamme satelliiteista live-kuvaa olohuoneen hologrammiprojektoriin, avaruuslennot ovat etelänmatkan hintaisia, tai astraalimatkustuspulveria saa kaupasta, tämän lähemmäs emme ehkä pääse.

Muistutetaan vielä, että joulukuussa julkaistiin Google Earthin versio 7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.