Menu Close

Okkulttinen etsivä seikkailee innovatiivisessa formaatissa

Jyrki Pitkän kirjoittama ja Tajunta Median julkaisema äänikirjasarja raivaa uusia uria suomalaisen viihteen kentälle.

Äänikirjat ovat koko ajan lisäämässä suosiotaan. Yleensä ne kuitenkin ovat eräänlainen oheistuote, joka julkaistaan jo ennalta suositun kirjan sivuun haalimaan laajempaa asiakaskuntaa. Tajunta Media sen sijaan lähtee uudenlaisella otteella liikkeelle ja tuottaa materiaalin suoraan äänikirjaksi.

Tajunta Median äänikirjat eivät ole myöskään useamman cd:n tuntikausia kestäviä paketteja, vaan esikuviksi on otettu nopeasti luettavat pulp-lukemistot ja julkaisukanavaksi ladattavat mp3-tiedostot.

“Itse nuorempana olin kova kauhufani ja tykkäsin lukea Yöjuttuja”, kuvailee Jyrki Pitkä hankkeen taustoja. “Kirjoittamista harrastaneena pitkäaikainen haaveeni oli päästä kirjoittamaan Yöjuttujen tyylistä jatkuvajuonista sarjaa, jossa voisi rauhassa kehitellä hahmoja ja rakentaa omaa maailmaa”.

Yöjutut olivat 80- ja 90-luvulla ilmestyneitä kauhuaiheisia lehtiä, eräänlaisia yliluonnollisia Jerry Cottoneita. Yöjuttua yritettiin elvyttää 2000-luvulla, mutta lehti ei kantanut yhtä numeroa pidemmälle.

“Pohdin kuinka lehden julkaisun saisi kiinnostavammaksi, ja tuli mieleen äänikirjat. Niitä on helppo ladata mp3-soittimeen ja kuunnella vaikka pyöräillessä tai bussimatkalla”, Jyrki jatkaa. Hän lähti miettimään hankkeen toteuttamista ja saikin Tajunta Media -yrityksensä kautta mukaan pari muutakin asiasta innostunutta tekijää.

Sisällöltään okkulttisen etsivän, Ilmari Rautapään seikkailut hakevat vaikutteita kauhuviihteen lisäksi myös uushenkisyyden kentältä ja kansanperinteestä. Jyrki Pitkä työskenteleekin päivätyönään helsinkiläisessä esoteerisessa kirjakaupassa.

“Ideoita on helppo kaivella kun on jatkuvasti lähdemateriaalin ympäröimä, ja kieltämättä tarinan hahmoissa saattaa olla häivähdyksiä todellisista henkilöistä.”

Kertomuksen nimihahmo Ilmari Rautapää työskenteleekin sattumoisin eräässä pienessä Alppilalaisen kirjakaupan takahuoneessa tarot-tulkitsijana. Hän on eräänlainen shamanistinen antisankari, jota uhkaavat sekä pimeyden voimat että yhteiskunnallinen vähäosaisuus.

Ensimmäisessä seikkailussa hän kohtaa perinteisestä kauhukuvastosta tuttuja hahmoja, ihmissusia.

“Ihmissudet ovat herkullisia pahiksia, mutta yritin saada niihin hiukan uutta näkökulmaa. Ajatus on, että ihmissudet eivät ole minkään ihmissusiviruksen sairastuttamia, mitä nykyään paljon näkee, vaan henkiolentojen riivaamia ihmisiä. Perinteisesti shamanistisissa uskonnoissa eläinten henget on nähty lähes yksinomaan myönteisinä apuhenkinä tai henkioppaina, mutta entä jos kyseessä onkin yksinäinen susi, verenhimoinen saalistaja ja lähes sosiopaattinen omaneduntavoittelija? Voisiko sellaisesta hengestä olla kuitenkin hyötyä esimerkiksi raa’assa kapitalistisessa yritysmaailmassa, jossa pärjäävät vain kaikkein vahvimmat ja häikäilemättömimmät”, Pitkä pohtii.

Ensimmäinen osa kaksiosaisesta “Punavuoren susimiehet”-seikkailusta julkaistiin 7.5., lisätietoja löytyy Rautapään verkkosivulta ja jakso on ostettavissa Tajunnan verkkokaupasta.

Yhteydenotot ja arvostelukappaletilaukset osoitteeseen
info(ät)tajunta.net.

Voit kuunnella ensimmäiset 10 minuuttia tästä:

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.