Vanhan fraasin mukaan rahalla ei voi ostaa onnea, mutta silti valtaosa ihmisistä yritettää sitä. Ihmiset painavat niska limassa töitä saadakseen koottua mahdollisimman paljon massia pystyäkseen toteuttamaan mielitekoja ja nauttimaan ylellisyydestä ja kuvittelevat näin lisäävänsä sisältöä elämään. Kuitenkin talouden kehittyessä ja ihmisten jatkuvasti rikastuessa kaikenlainen pahoinvointi vain leviää ja tyytymättömyys lisääntyy. Tilastollisesti raha ei siis tuo onnea. Miksi näin on?
Liègen yliopiston tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että ylenmääräiset eurot deletoivat tehokkaasti mahdollisuuden nauttia elämän pienistä iloista. Koska raha mahdollistaa kaikenlaisten elämysten ja kokemusten haalimisen, emotionaalinen reagointi varallisuudesta riippumattomiin nautintoihin vähenee. Arkipäivän ilot alkavat tuntua… no, arkipäiväisiltä. Tutkimuksessa tällaisia ilonaiheita olivat esimerkiksi aurinkoiset päivät, kylmä olut ja suklaa. Jopa pelkkä viittaus rahaan lyhentävät arkipäiväisten nautintojen hetkiä.
Kyselytutkimuksen lisäksi tätä efektiä tutkittiin kokeellisesti. Testihenkilöille näytettiin seteleiden kuvia ja tarjottiin suklaata. Rahakuvia katselleet testihenkilöt olivat huomattavasti vähemmän aikaa kiinnostuneet suklaan nauttimisesta kuin verrokkiryhmä.
Varallisuuden tuoma mahdollisuus rahakkaisiin ylellisyyksiin kaivaa maata elämän arkipäiväisten ilojen alta. Yleellisyyksistä nauttiminen ei kuitenkaan voi olla jokapäiväistä puuhaa, ja kun arkipäivän ilot eivät enää kiinnosta, yleinen elämästä nauttimisen määrä vähenee.
Tätä vajetta yritetään sitten tietenkin korvata hankkimalla lisää rahaa ja lisää ylellisyyttä.
Tutkimuksen tiivistelmä.