Menu Close

Hermeetikko – salatieteilijän ikkunantilke

Olen tässä vasta hiljattain törmännyt mainioon Hermeetikko-lehteen. Vain jokusen vanhan numeron ostaneena olikin positiivinen yllätys kun Aatma-kirjakaupassa poiketessani hyllyssä komeili uusi kiiltävälle paperille painettu, entistä ammattimaisemman näköinen Hermeetikko. Sisältökin näytti hyvältä: juttua Teslasta, Illuminaatista, Thelemasta, pyhästä Geometriasta jne. Kylläpä suomalaisia salatieteen harrastajia hemmotellaan!

Lehden aloittaa Venu Gopala Dasin artikkeli Raamatun luomiskertomuksen ja veeda-kirjojen samankaltaisuuksista. Ylimalkaisesti Raamatun historiaan tutustuneena tiesin, että seemiläisen mytologia perustuu, tai ainakin on saanut vaikutteita Veeda-kulttuurista. Artikkeli valottaa kuitenkin esim. Aatamin ja Eevan esikuvia kiinnostavasti. Das vetää myös analogioita nykytietämyksen ja veedojen välille, ja pyrkii näin selittämään veedojen kertomuksia nykytermein, sekä todistelemaan veeda-kertomusten pätevyyttä. Tällainen todistelu on aina hiukan häirtisevää, mutta vain silloin jos sen antaa häiritä. Lehdessä on myös pari muuta samassa uskomusjärjestelmässä liikkuvaa artikkelia, mitkä ei meikäläistä älyttömästi kiinnostaneet.

Lehden kiinnostavin, ja varsin “valaiseva”, artikkeli on päätoimittaja Jukka Niemisen selvitys Illuminatin asemasta salaliittoteorioissa. Yllättäen Illuminaatin juuret juontuvatkin Yhdysvaltalaiseen fundamentalistikristilliseen oikeistoon, sillä juuri nämä herättivät henkiin kauhukuvat Illuminatin ylivallasta ja luciferiaanisista suunnitelmista ihmiskunnan yhteiseksi pahaksi. Näillä milloin antisemiittisillä, milloin kommunistivihamielisillä tai liberaaleja liikkeitä vastustaneilla salaliittoteorioilla ei siis ole mitään tekemistä alkuperäisten Baijerin valaistuneiden kanssa, vaan ne ovat toimineet – ja toimivat – kristillisen oikeiston pelotteina ja poliittisina työkaluina. Illuminaatti nähdään pohjimmiltaan kristillisiä arvoja murtavana ja maailmanlopunsuunnitelmia punovana salaliittona. Tämä asettaa muuten meidät liberaalit, new agerit, humanistit, okkultistit, vapaa-ajattelijat ja muut hörhöt mielenkiintoiseen asemaan, sillä yhtäkkiä onkin niin, että ME olemme Illuminaatti.

Lehdestä suurin osa on muutoinkin Niemisen kirjoittamaa tavaraa: pari elämänkerrallista juttua, toinen Nikola Teslasta ja toinen Kolumbuksesta, sekä esoteerista historiaa Levälähden uhrilammen arvoituksen kautta ja pitkä artikkeli pyhästä geometriasta. Viimeksimainittu meni meikäläiseltä ajoittain yli hilseen, koska en jaksanut seurata monipolvisia laskutoimituksia. Sisältö on kuitenkin juuri sitä minkä näkisin Hermeetikolle kaikkein ominaisimmaksi: esoteeristen merkitysten raoettelua, hämmentäviä johtopäätelmiä (vaikkakin joskus hiukan löyhällä logiikalla) ja alkuperäistä tutkimusta sekä uutta tulkintaa vanhoista asioista; jotain mitä muualta ei löydä.

Hermeetikon voit tilata tuolta.

Hermeetikon sivulta voit lukea myös Jukka Niemisen haastattelun.

1 Comment

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.