Menu Close

Ennestään tuntemattoman jättiläisplaneetan epäillään piileskelevän aurinkokunnan reunamilla

Viitisen vuotta sitten Pluto pudotettiin planeettojen listalta, ja jälleen saattavat mennä maailmankirjat uusiksi, sillä tutkijat epäilevät entuudestaan tuntemattoman planeetan piileskelevän Oortin pilvessä, aurinkokunnan äärilaidalla.

Planeettaa ei ole vielä nähty, sillä sen oletetaan sijaitsevan auringosta 375 kertaa kauempana kuin Pluton. Nasan Wise-teleskoopin uskotaan kuitenkin keränneen planeetan olemassaolon todistavan datan. Olemassalon uskotaan varmistuvan kahden vuoden sisällä.

Planeetta on nimetty Tykheksi, joka juontuu kreikkalaisesta onnen ja sattuman (vrt. roomalaisten Fortuna) jumalattaresta. Nimi on viittaus vanhaan hypoteesiin, jonka mukaan Aurinko olisi kaksoistähden komponentti. Auringon himmeää vastaparia, jonka ajateltiin olevan vastuussa joukkusukupuutoista, kutsuttiin Nemesikseksi. Tykhe taas on Nemesiksen hyväntahtoinen sisar.

Neljä kertaa Jupiteria kookkaammaksi laskettu Tykhe koostunee pääasiassa vedystä ja heliumista ja luultavasti sillä on Jupiterin kaltainen ilmakehä täplineen, renkaineen ja pilvineen, sekä todennäköisesti myös kuita. Planeetan lämpötila olisi neljä tai viisi kertaa Plutoa lämpimämpi, noin – 73°C. Lämpö on peräisin planeetan muodostumisesta, sillä suuren massan kestää kauemman aikaa jäähtyä.

Planeetan olemassaoloa alettiin epäillä, kun huomattiin, että monet pitkäperiodiset komeetat tulevat näennäisesti väärästä suunnasta.

Lue lisää:
Up telescope! Search begins for giant new planet – Science, News – The Independent.

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.