kesä 282016
 

Kukapa ei haluaisi tietää edes hitusen omasta tai toisen tulevaisuudesta? Ennustamista, tai suomalaisittain arpomista, on harrastettu kautta aikain ja monet uskovatkin ennustamista tapahtuneen jo kauan ennen tunnettua historiaa. Joitakin vanhimpia todisteita on löydetty muinaisesta Kiinasta, Egyptistä ja Babyloniasta jopa 4 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Kaiken kaikkiaan tulevaisuuden ennustamiseen on käytetty melkeinpä kaikkea maan ja taivaan välillä. Astrologia jopa vie ennustajien katseet tähtitaivaalle, sillä joidenkin uskomusten mukaan ihmisten kohtalo ja tulevaisuus ovat sidottu taivaankappaleiden liikkeisiin ja tähtien sijaintiin. Tulevaisuuteen yritetään kurkistella myös ihmisten unia tulkitsemalla, heittelemällä kiviä tai pieniä luita, uhraamalla eläimiä tai katsomalla tuleen tai peiliin.

Nykypäivänä yleisimpiin tapoihin Euroopassa ja Yhdysvalloissa kuuluvat astrologian lisäksi kädestä ja teenlehdistä ennustaminen, tarot-korttien tulkinta sekä spiritismi, jossa apuna käytetään Ouija-lautaa ja jossa kysymyksiin pyydetään vastauksia henkimaailmasta. Usein huolenaiheina ovat hyvin arkipäiväiset ongelmat, kuten rakkaus, ihmissuhteet, raha ja terveys. Ei tosin liene yllätys, että varsinkin suomalaisia kiinnostavat mahdolliset rahapelien voitot, joten lottonumeroiden ennustamista yritetään tuon tuostakin.

Kädestä ennustaminen

Kenties tunnetuin ennustamisen muoto on kädestä katsominen, jota kutsutaan myös kiromantiaksi. Tässä menetelmässä käden omistajan tulevaisuutta yritetään lukea käden ominaisuuksien, kuten elämän- ja sydämen viivojen, kohoumien ja sormenjälkien, perusteella.

Kädestä ennustamista on harjoitettu monissa eri maissa, mutta yleisimmin siihen on törmätty Intiassa, Tiibetissä, Kiinassa ja muinaisessa Israelissa. Vanhimmat maininnat kiromantiasta on löydetty useiden tuhansien vuosien takaa hindulaisista teksteistä. Intiasta kädestä ennustamisen oppi kulkeutui Kiinaan ja sitä kautta muualle Eurooppaan. Myös Aleksanteri Suuri (356 eaa. – 323 eaa.) kiinnostui kyseisestä menetelmästä, kun Aristoteles löysi siitä tutkielman ja esitteli sen Makedonian kuninkaalle.

Teenlehdistä ennustaminen

Teenlehdet kuuluvat suosituimpiin perinteisiin ennustustapoihin. Ennustaja pyrkii näkemään kuppiin teeveden jäljiltä jääneistä lehdistä muotoja, jotka yleensä tulkitaan symboleina eri asioille. Esimerkiksi käärme voi symboloida petosta tai vihamielisyyttä, kun taas talon muoto voi kertoa muutoksesta tai onnistumisesta.

Erilaisista muodoista ennustamista on harrastettu länsimaissa jo pitkään, joskin silloin käytettiin sulaa vahaa tai lyijyä. Vasta 1700-luvulla, kun tanskalaiset kauppiaat alkoivat kulkea Kiinan ja Euroopan välillä, siirryttiin käyttämään teenlehtiä.

Ennustaminen tarot-korteista

Tarokki on korttipeli, jossa käytetään isoa, yleensä 78 kortin muodostamaa pakkaa jossa tarokkikortit on kuvioitu eri aiheiden mukaan. Alun perin tarokkia pelattiin Italiassa ja se oli tavallinen korttipeli monissa Euroopan osissa vielä 1500-luvulla, mutta 1700- tai 1800-lukujen tietämillä kortit löysivät tiensä okkultistien ja mystikkojen apuvälinekokoelmaan.

Tulevaisuuden ennustamisen lisäksi korteilta saatettiin kysyä salattuja asioita tai neuvoja ongelmiin. Tarot-korteista ennustus on nykyisinkin suosittua, mutta korttien vastaukset riippuvat suuresti tulkitsijasta – uusia merkityksiä voi improvisoida tilanteisiin sopiviksi.

Ennustamisen perinteet Suomessa

Suomalaisessa kulttuurissa ennustajat ovat kautta aikojen luottaneet pääasiassa luonnonmerkkien tulkintaa apuna tulevan näkemiseen. Erilaisia apuvälineitäkin on kuitenkin käytetty; suomalaisten tietäjien yleisimpiä työkaluja ovat olleet mm. pärepuikot ja noitarummut. Jotkut käyttivät lisäksi villieläimiä tai lemmikkejä apureinaan, mutta myös yliluonnolliset olennot saattoivat avustaa tietäjiä ja noitia ennustusten tekemisessä.

Myös Kalevalassa kerrottiin ennustamisesta – Pohjolan emäntä antoi Pohjan piialle neuvoja arpomiseen, eli menneiden, tulevien tai salattujen asioiden näkemiseen. Neuvojen mukaan tuleen piti heittää pihlajapuun oksia; näin voitiin ennustaa kyläilevien vieraiden asia. Jos puut vuotivat vettä, niin Pohjolassa vallitsisi rauha. Jos puista alkoi vuotaa mettä, niin kyläilemään tulevat vieraat olivat kosijoita. Jos taas puista alkoi tulessa vuotaa verta, niin tiedossa olisi sota.

Keinoja ja tapoja tulevaisuuden näkemiseen on siis yhtä monta kuin on eri kansojakin, ja jokaisella kansalla on omat luottomenetelmänsä tähän. Nykypäivänä ennustajia löytyy iltapäivälehtien mainosten lisäksi televisioiden täyteohjelmissa ja ihmisten mieliä polttelevat aiheet ovat pysyneet kohtalaisen muuttumattomina – rahaa toivotaan paljon. Tulevia lottonumeroita ovat ennalta arponeet niin mentalistit kuin mustekalatkin, mutta vielä toistaiseksi kannattaa tarkistaa parhaat paikat pelata, mikäli haluaa luottaa muuhunkin kuin lonkeroiden tarkkuuteen.

 

Markus Lahtinen

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(vaaditaan)

(vaaditaan)

*