Äärimmäinen, vasten kasvoja iskevä kampanja eläinoikeuksien puolesta hätkähdytti ohikulkijoita Jacqueline Traiden demonstroidessa vapaaehtoisesti brutaaleja eläinkokeellisia laboratoriotutkimuksia lontoolaisen kosmetiikkaliikkeen näyteikkunassa.

Tuhannet ihmiset, shoppailijoista turisteihin ja työntekijöihin, joutuivat kauhistuksekseen todistamaan Jacqueline Traden 10 tuntia kestävää, piinaavaa kidutusta Lontoon yhdellä vilkkaimmista kauppakaduista 25.4.2012, Lush’s Regent Streetillä. 24-vuotiaalta taiteilijalta ajeltiin osa päästä kaljuksi, kuten useimmilta koe-eläimiltä ajellaan turkki. Jacquelinen silmiin ruiskutettiin useita ärsyttäviä kosmetiikkakemikaaleja, käsivarsiin annettiin erilaisia injektiopistoksia, häntä pakkosyötettiin, kasvoille levitettiin erilaisia voiteita ja rasvoja sekä myös silmät ajoittain sidottiin kivuliaiden kokeiden yhteydessä. Kymmentuntisen nöyryytyksen aikana Jacqueline pyrki pitämään itsensä tyynenä protestoidessaan julmia eläinkokeita vastaan. Tempaus oli osa Humane Society International-kampanjaa, jonka tarkoituksena on saada päätös kosmeettisille eläintesteille.
Ihonväriseen kokopukuun sonnustautuneena nuori taiteilija antautui tutkijan raakaan käsittelyyn. Alkajaisiksi laboratoriotutkijaksi asustautunut performanssitaiteilija Oliver Cronk pakotti Jacquelinin suun auki ja työnsi ammottavaan kitaan kaksi metallikoukkua, jotka puristuivat kumilenkin avuin pään ympärille. Suu jäi koukkujen varassa avonaiseksi ja näin voitiin aloittaa Jacquelinin ruokinta. Naisen kasvoista paistoi vilpitön kauhu, kun valkotakkinen tarrasi tämän hiuksiin vetäen pään takakenoon ja ryhtyi pakkosyöttämään naista miltei tukehtumiseen saakka.
Kenties järkyttävin kohtaus oli, kun Jacquelinin ajeltuun päähän kytkettiin useita elektronisia johtoja, joiden käyttö on yleistä laboratorio-olosuhteissa, jolloin eläinten ajeltuun nahkaan kiinnitetään monitoreja tai elektrodeja kokeita varten.
Vaikka kyseessä olikin vain demonstroitu performanssi – ei jäänyt epäselväksi, etteikö suurinosa Jacquelinin emotionaalisista reaktioista olleet aitoja. “Toivon, että esityksemme saisi siemenen itämään, että ihmiset tulisivat tietoisemmaksi tästä asiasta ja jatkossa ajattelisivat tarkemmin mitä ostavat.” Jacqueline ehti hermostuneesti kommentoida ennen kuin hänet kiskottiin kiinnitettäväksi niskastaan.

Ohitse lipuvat linja-automatkustajat kurkottelivat nähdäkseen tapahtumia ja ohikulkijat ottivat puhelimillaan kuvamateriaalia käynnissä olevasta spektaakkelista ennen adressin allekirjoittamista, tai vaihtoehtoisesti vain poistuessaan välinpitämättömästi paikalta. Jacqueline sai myös vapaasti kotiutua hämmentävän tilannesarjan päätyttyä, mutta eläinten tapauksessa testien loppuhuipennuksena häämöttää armoton kuolema.
Vielä nykypäivänä on vaikea tilastoida, kuinka suuri vaikutus tämänkaltaisilla tempauksilla todellisuudessa on. Ongelmien konkretisointi on kuitenkin merkittävä tapa esilletuoda asioita, joihin toivotaan muutosta. Tunteisiin vetoavat esitykset saavat uusia sysäyksiä mielenliikkeisiin, jolloinka moraalinen minuus joutuu pohtimaan, mikä on oikein. Tämä on yksi niistä lukuisista vääryyksistä, joita on vaikea ymmärtää ja ajatella kaiken banaaliuden keskellä, kun ei itse joudu todistamaan asioiden prosessointia. Kun varjopuoli on kätkettynä, eivät kaikki välttämättä osaa kyseenalaistaa asioita aina omatoimisesti.
Tämän vuoksi paremman huomisen puolesta kampanjointi on aina ajankohtaista ja tervetullutta. Jacquelinen kaltaisten ihmisten toiminta on rohkeaa ja arvostettavaa, toivottavasti myös työn hedelmistä on havaittavissa näyttöä jatkossa. Kampanja on saanut ulkomailla mittavaa kohua ja kenties edes osan miettimään uudestaan, mikä onkaan kyseisten tuotteiden todellinen hinta.
Ihan mahtavaa.
Jos mies rakastaa, hän rakastaa sitä nasta ilman kosmetikkaa! Niin miksi jonkun pitää turhasta kärsiä?!
Ainakin itse olen kuullut huhua ettei miesten mielipiteillä ole meikkausasioissa paljoa mitään merkitystä vaan että ihan toisia naisia varten tuo turhamaisuus on.
HUH kylläpä oli rohkea ja uskalias misu, täydet pointsit! Ja hyvä kirjoitus myös!
Mä huolin vain naisia jotka oikeasti pitää hyvää huolta itsestään ja terveydestään ja joilla on hyvät elintavat. Sellaiset meikkihirmut, lävistäjät, ym. huonot naiset joilla on huonot elintavat ja joita muoti-/meikkiteollisuus on aivopessyt skippaan suosiolla. Mielummin vaikka sinkkuna..
http://www.youtube.com/watch?v=f4K9iSyj_lk Siiiiinä.
Se on jotenkin hauskaa että naiset pitävät näitä “meikittömiä päiviä” ja muutenkin kapinoivat meikki- ja kosmetiikkateollisuutta vastaan. Kuitenkin tätä ympäristöystävällistä kosmetiikkaa löytyy, esimerkiksi minun äitini myy ympäristöystävällistä kosmetiikkaa ja on osakkaana ympäristöystävällisessa kosmetiikkayrityksessä. Sitten kun itsekin yritän naisille myydä tätä terveellistä kosmeetikkaa se ei naisille kelpaa. Ota niistä nyt sitten selvää. Hyvä juttu juitenkin!